Nowe Przepisy

czwartek, 13 czerwca 2013

Kapusta Zasmażana


Witam Serdecznie
Pokaże jak przygotowuję kapustę zasmażaną którą można podać do obiadu na przykład z ziemniakami i kotletem .


Będziemy potrzebować :

około 800g kapusty
1 duże jabłko
1 średnia cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła ( 1 łyżkę użyję do podsmażenia cebuli a druga do zasmażki )
1/2 łyżeczki kminku
około 1 łyżki soku z cytryny
sól
1 łyżka mąki na zasmażkę

około 500 ml wody do kapusty



Przygotowanie :

  1. najpierw kroję drobno kapustę i wkładam do garnka zalewam wodą tak około 500 ml i dodaję sól , kminek i zaczynam gotować

  1. gdy kapusta się gotuję przygotowuję resztę składników
  2. cebulę kroję na drobną kostkę i podsmażam na złoty kolor ( na połowie masła ) następnie dodaję podsmażoną cebulę do kapusty
  3. Jabłko razem se skórką ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do kapusty .
  4. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy , sok z cytryny tak około 1/2 łyżki stołowej i wszystko dokładnie mieszam i dalej gotuję
  5. teraz przygotuję zasmażkę , na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła i na dobrze rozgrzany tłuszcz dodaję mąkę , gdy mąka ładnie się zrumieni, dodaję na patelnię troszkę zimnej wody i mieszam z nią zasmażkę
  6. zasmażkę dodaję do kapusty dokładnie mieszam , jeżeli kapusta jest miękka zakręcam gaz, jeżeli trzeba to doprawiam solą i pozostałym sokiem z cytryny

Kapusta zasmażana jest gotowa życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa





1 komentarz :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.