Nowe Przepisy

wtorek, 12 marca 2013

Udka z Kurczaka w Marynacie z Sosem Sojowym



Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam jeszcze udka z kurczaka pieczone (grillowane ) w marynacie sojowej , muszę przyznać że smakują wyśmienicie i do tego mają aromatyczny zapach :)


Będziemy potrzebować :

3 udka z kurczaka (pałki)
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 i 1/2 łyżki oliwy ( może być 2 )
sól , pieprz do smaku


Przygotowanie :

Udka dokładnie myję , obsuszam i przygotowuję marynatę , czosnek kroję na cienkie plasterki i dodaję do sosu sojowego , dodaję również sok z połowy cytryny sól , pieprz , zioła prowansalskie i oliwę wszystkie składniki dokładnie mieszam i polewam udka ( udka najlepiej ułożyć w płaskim naczyniu żeby zanurzone były w marynacie z jednej strony ) przykrywam i wstawiam do lodówki na około 3 godziny . W tym czasie co około godzinę przekręcam udka na drugą stronę . 
Zamarynowane udka można położyć na nasmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni od czasu do czasu polewając je marynatą. 
Ja osobiście tym razem robiłam na patelni grillowej pod przykryciem na małym ogniu i również polewałam marynatą . Jeden jak i drugi sposób pieczenia udek jest dobry , zależy tylko od ilości przygotowywanej porcji . Po upieczeniu udka można podać z pieczywem i sałatką lub z ziemniakami . Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Kulinarne inspiracje i nagrody



Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.