Nowe Przepisy

piątek, 22 marca 2013

Chleb Domowy Pełno Ziarnisty z Siemieniem Lnianym



Witam Serdecznie
Dzisiaj pokażę jak przygotowuję chlebek pełno ziarnisty , bardzo smaczny i zdrowy , łatwy w wykonaniu :)


Będziemy potrzebować :

500g mąki pszennej pełno ziarnistej
1 łyżeczka soli
20g drożdży
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
350ml mleka ciepłego
1 łyżeczka cukru
do posypania chleba
1 łyżeczka siemienia
1 łyżeczka sezam


Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję szczyptę cukru ( przyśpiesza fermentację ) zalewam ciepłym mlekiem ( to jest ważne żeby nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę maki , sól , mleko i dokładnie mieszam , jak już składniki ładnie się połączą dodaję siemię lniane i słonecznik i jeszcze chwilkę mieszam . Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . 
Z tej ilości ciasta wychodzi jeden mały chlebek . Do małej foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ,wkładam ciasto i odstawiam w foremce do wyrośnięcia na około 20 minut , przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika do 200 stopni maluję wierzch wodą aby skóra była błyszcząca i posypuję sezamem i siemieniem lnianym . W takiej temperaturze piekę od 30 do 40 minut.

Chlebek mamy gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  



4 komentarze :

  1. Brakło mi chleba więc postanowiłam upiec właśnie z tego przepisu .
    Chlebek pyszny i zdrowszy niż ten który kupuję na co dzień.
    Serdecznie polecam a Panią Ewę cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał a chlebek smakował, dziękuję za miły komentarz
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Jutro wyprubuję, ciekawy przepis.Pozdrawiam jestem twoją fanką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię Pani przepisy:-) Zauważyłam, że w chlebach pełnoziarnistych wykorzystuje Pani mleko. Czy to ma jakieś znaczenie, czy używamy mleka czy wody w wypiekach z mąki pełnoziarnistej? Wiem, że ta mąka jest zdrowsza, ale mój chleb z dodatkiem mąki pełnoziarnistej bardzo się kruszy. Czy może to wynikać z tego, że używam wody?

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.