Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

sobota, 9 lutego 2013

Kruche Babeczki z Bitą Śmietaną




Witam serdecznie
Babeczki z kruchego ciasta i bitą śmietaną są pyszne i do tego ładnie się prezentują a dla maluchów
są słodkim przysmakiem :) Ostatnio je robiłam i podzielę się z wami moim sposobem przygotowania babeczek . Bitą śmietanę zawsze robię sama uważam że jest o wiele lepsza niż taka gotowa w spreju. Zapraszam również na film w którym przedstawiam cały proces przygotowania .


Będziemy potrzebować

Składniki na ciasto kruche
30 dag mąki pszennej (poznańskiej)
20 dag margaryny lub masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli

Składniki na bita śmietanę na porcję z 200ml śmietany potrzebujemy :
200 ml śmietany 30%
4 dag cukru pudru
1 śmietan fix ( małe opakowanie)
1 łyżeczka cukru waniliowego

do dekoracji można użyć galaretki lub owoców w syropie albo świeżych

Przygotowanie ciasta : 
Na stolnice lub blat wysypujemy całość mąki dodajemy cukier puder i sól do tego dodajemy margarynę i łączymy w jedną masę , do siekania można użyć noża , ja osobiście robię dłońmi pocierając o siebie składniki Ciasta kruche nie powinno się za długo wyrabiać ponieważ powstają zaciągi i może tak ładnie nie wyrosnąć . Gdy już mamy połączone składniki dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy i wkładamy do lodówki na około 15 minut. Do zrobienia ciasta można użyć również robota ale ja preferuje stare dobre metody :) . W tym czasie przygotowujemy foremki na babeczki smarując je tłuszczem aby łatwiej wyjąć je po upieczeniu .
Foremki wysmarowane ciasto schłodzone można zacząć wylepiać foremki ciastem , bierzemy kawałek ciasta i równomiernie rozprowadzamy palcami w foremce nie za grubo nie za cienko tak w sam raz :) .
 Blachę z babeczkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę pieczemy około 15 minut.

Przygotowanie bitej śmietany :
Babeczki się pieką można zacząć ubijać śmietanę , najlepiej użyć do tego miksera , ja używałam tym razem trzepaczki ( mikser odmówił posłuszeństwa ) do miksera lub miski wlewamy śmietanę miksujemy przez chwilę i dodajemy cukier puder , śmietan fix i cukier waniliowy i ubijamy , miksujemy aż będzie gęsta .
Jeżeli chcemy więcej bitej śmietany to wszystkie składniki bierzemy razy dwa lub razy trzy.
Dekoracja babeczek: Bitą śmietanę nakładamy za pomocą szprycy lub łyżeczki na górę można położyć ( ja położyłam wisienkę z kompotu ) owoc lub galaretkę. Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...